Фалшиви макарони със сирене или когато зеленчуковата версия на британската класика срещне българската изобретателност. Veggie Mac&Cheese BUT better. Защо? Защото е събрала в себе си всички възможни имуностимулатори. Подплатена е с ръчно киснато и направено от мен мляко от кашу и вълнуваща всички вкусови рецептори, смесвайки свежест, различни текстури и богат вкус.

Съставките са сезонни и носещи уюта на есента. А ето и рецептата.

Спагети с тиквен сос, орехи, хранителна мая и босилек

Глад по време на пости: Паста с тиквен сос, хранителна мая и орехи

За соса:

  • тиква (Матилда)
  • 1 глава Лук
  • 3-4 скилидки Чесън
  • стъблото на един Фенел
  • 500 мл мляко от кашу (предварително накиснати ядки кашу блендирани с гореща вода)
  • Малко зехтин (2-3 грама)
  • Сол, черен, червен и бял пипер, куркума, карамфил, джинджифил, кардамон, кимион, индийско орехче, бахар (или може да ползвате подправката къри), мащерка

За завършване:

  • шепа запечени на сух тиган със сол орехи
  • Хранителна мая
  • Пресен босилек (моят е от саксийката, която родителите ми ми захванаха на пролет 🧡)

Начин на приготвяне:

1. Зеленчуците (всичко без тиквата и чесъна) се задушават в малко мазнина заедно с черния пипер и солта. Когато омекнат и лукът стане прозрачен, се добавят тиквата, чесъна, всички останали подправки и млякото от кашу (може да се замени с кокосово, но сосът ще стане по-сладникав). Оставя се да къкри на средна степен на котлона, докато всичко омекне.

2. Когато тиквата е олекнала, се прехвърля в блендер или се пасира с пасатор и отново се връща на котлона, докато се сгъсти.

3. Пастата се сварява според указанията на кутията (ако ще използвате прясна паста, я добавете сега директно в соса).

4. Когато пастата е почти готова, се прехвърля в съда със соса и се довършва за още 2-3 минути.

5. Орехите се запичат в сух тиган заедно с малко сол.

6. Пастата се сервира, поръсена с хранителна мая, запечените орехи и накълцан/накъсан пресен босилек.

Питателно, вкусно, здравословно и напълно съобразено с току-що започналите пости.

Ще се радвам, ако приготвите рецептата, а още повече, ако ми споделите в коментари и дали ви е допаднала. 🧡

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.